Májusi esemény

Ezen a tavaszi délelőttön Vadász Attila az Év irodaháza pályázaton induló és a győztes iBAU koncepció iránt érdeklődő szakmabelieknek mutatta be az innovatív tervezési és kivitelezési megoldásokat felmutató Felhő utcai lakóházat. Mielőtt rétért volna az egyedi műszaki megoldások bemutatására, a ház mögötti kertben összegyűlt érdeklődőknek elmondta, hogy miképpen jutottak a fejlesztő gárdával együtt arra az elhatározásra, hogy az alapvetően üzleti és ipari célú ingatlan beruházások hatékony automatizálására és üzemeltetésére kifejlesztett szoftver megoldást lakóházi célt szolgáló ingatlanon is megvalósítsák.

Hogy megvilágítsa ennek az elhatározásnak az újszerűségét és jelentőségét, nagy vonalakban összefoglalta, hogy az iBAU koncepció sarokkövét a tulajdonosoknak, beruházóknak, tervezőknek, és generál kivitelezőknek együttesen jelentős előnyt biztosító átfogóbb kontroll és költséghatékonyság jelenti, amely leginkább olyan nagy volumenű ingatlanfejlesztések esetében mutatható ki, mint például a szintén ennek a koncepciónak a keretei között megvalósított bicskei high-tech irodaház. Az épületautomatizálási megoldások révén az irodaházi környezetben elérhető magas fokú komfort szolgáltatások, amelyek ráadásul magas szinten optimalizált energiafelhasználást tesznek lehetővé, milyen átalakításokkal és egyedi megoldásokkal válhatnának elérhetővé nem professzionális, üzleti célú felhasználók számára a lakóingatlanok kialakítása során? Lehetséges-e egyáltalán költséghatékonyan megvalósítani a több száz, vagy akár több ezer főre kialakított szolgáltatási célú ingatlanfejlesztési iBAU megoldásokat az akár csak egy család lakhatását biztosító lakóingatlanokban is? A felmerült kérdés nem maradhatott megválaszolatlanul, és a felvetésében is már benne volt az a szándék, hogy a csapat megmutassa, nem csak a munkahelyek kényelmét tudja hatékonyan szolgálni az iBAU, hanem akár az otthoni környezetbe is átültethetőek az intelligens vezérlés által biztosíthat energiatakarékos, valamint prémium szintű komfortot nyújtó megoldások.

Elmesélte, hogy informatikai szakemberként számára természetes, hogy ideje jelentős részét a vállalkozásai számára kialakított egységes informatikai rendszerek által összekovácsolt technológiai környezetben tölti, és amikor az iBAU koncepció kidolgozásával foglalkozott, akkor is ennek a miliőnek köszönhetően jutottak arra az akkor még úttörőnek számító gondolatra, hogy egy 3D alapú modellben kezelhető gépészeti, automatizálási és irányítási rendszert alakítsanak ki, amivel jelentősen javítható az intelligens épületek tervezési és kivitelezési hatékonysága. De ekkor még szigorúan a jelentősen szabványosított üzleti célú ingatlan felhasználás volt csak az elképzelések homlokterében. Csak később merült fel, hogy miért ne lehetne, hogy a gyerekek is a telefonjukra telepített alkalmazások segítségével állítsák be szobájuk világítását, hőmérsékletét és élvezzék ők is a mikrokörnyezet testre szabható kényelmi szolgáltatásait, ahogy a kollégák az irodaházban.

Ezzel a gondolattal együtt szinte azonnal tágult is az otthoni felhasználáshoz kapcsolódó automatizálás spektruma, hiszen az irodaházban kellő komfortot jelent, hogy a székből sem kell felállni ahhoz, ha a függönyt akarja valaki elhúzni, vagy hűvösebb levegőt szeretne ventilláltatni a szobában, de arra azért nincs szükség, hogy a közös műhold vevő vevő antennáról mindenki más műsort streamelhessen a saját tévéjére, vagy éppen a kellő időpontban megfelelő hőmérsékletűre fűtse fel a medencét. Ráadásul a szélesebb körű komfort szolgáltatások mellett alapvetően eltérő jellegű biztonsági rendszer kialakítására is szükség volt, hiszen az alapvető vagyonvédelem mellett a lakóingatlanokban a személyes biztonsági kockázatok csökkentése során tekintettel kellett lenni arra is, hogy az otthon melegét mégse törje meg a zónákat jogosultsági szintek alapján elhatároló ujjlenyomatos beléptetés.

A felvázolt dilemmák és a felmerült problémák sikeres leküzdését Attila először az épület központi termodinamikai „agyának” a bemutatásával demonstrálta. A résztvevők megtekintették, hogy miképpen sikerült egységes energiatakarékos rendszerbe összevonni a lakótér, a kiszolgáló helyiségek és a szabadtéri medence automatizált fűtési rendszerét. Természetesen a különböző klimatizációs egységek a saját fejlesztésű telefonos alkalmazásból külön-külön is vezérelhetőek. A falakon belül megvalósított keringetés révén energiahatékonyan szabályozható a hőszivattyú támogatásával megvalósított lakótér klimatizáció, ami a medence hőmérsékletszabályozásával is harmonizálható. Ráadásul a külöböző célt szolgáló szenzorok egységes irányítási rendszerben történő integrálásával a hagyományosan külön kezelt funkcionális modulok is jobban összekapcsolhatóvá válnak. Ezáltal lehetséges, hogy a fűtési rendszerhez szervesen kapcsolódó medence esetében egyazon vezérlési egységben ne csak a víz hőmérséklete, hanem annak keringetése, tisztasága és a szükséges adalékok ellátása is megvalósítható legyen.

A ház többi helyiségének bemutatása során a látogatók megtapasztalhatták, hogy a korszerű informatikai alapon megvalósított automatizált hűtési, fűtési és ventillációs rendszer az iBAU platform segítéségével akár lakóingatlan szinten is megvalósítható és lehetővé teszi azoknak az energetikai szinergiáknak a kihasználását, amelyek a köztudatban még csak a hipermodern intelligens irodaépületek sajátjai lehetnek.

AKTUÁLIS ESEMÉNY

Felhőházi nyílt nap – 2018 február 15. – 14 órai kezdettel

Most ujból lehetőség van megtekinteni egy bemutató keretében egy iBAU rendszerrel tervezett és műkodtetett ingatlant. 50 percben ismertetjük az innovációt, példákkal szemléltetve azt, otthoni környezetben. A bemutató interaktív, kollégánknak kérdéseket lehet feltenni, megoldásokat fog kínálni igényre szabottan. Kötelezettségek nélkül, ingyenesen. A helyszínre való kijutásban számíthat segítségünkre. Regisztráljon a mellékelt mezőket kitöltve.

A létszám elérte a lehetséges fölső határt, kövesse figyelemmel az oldalt és jelentkezzen a soron következő eseményre.