Augusztusi esemény

Immáron sokadik alkalommal került sor az iBAU koncepció épületautomatizálási eleminek a lakóingatlanokban történő hatékony alkalmazását mintaszerűen demonstráló Felhő utcai lakóház bemutatására. A Vadász Attila vezetésével megtartott bemutató maradandó élménnyel szolgált nem csak a high-tech kütyük fanatikusainak, hanem a képviselőtestület idősebb hölgy tagjai számára is tartogatott kellemes meglepetéseket, hiszen őket sem hagyhatta hidegen a konyhai berendezések ergonomikus vezérlésének bemutatása során megvillantott mosogatógép és egyéb sütő, és -főzőalkalmatosságok időzítésére és felügyeletére is kiválóan alkalmas mobil applikáció. Mert azt a többség látatlanban is elismerte, hogy sokat dobhat a szorgos munkanap indításán, ha már az ágyból, még álomittas szemekkel elindíthatjuk a mobilunkról a kávégépet, hogy mire a konyhába érkezzünk, a felfűtött presszómasina további várakozás nélkül, egyből elkészíthesse a családtagok kedvenc eszpresszóját, vagy kapucsínóját. Természetesen a fanyalgó megjegyzések a mégoly fineszes megoldások esetében is felbukkanhatnak, és a vendégek közül az egyik, persze inkább csak tréfálkozva meg is jegyezte, hogy milyen kár, hogy még nem készült el az iBAU-nak az a verziója, amelyik a kávét az ágyba is hozza.

Attila elmondta, hogy az iBAU koncepció fókuszában nem elsődlegesen a személyes komfortélmény fokozott kiszolgálása szerepelt, de az épületautomatizálási trendekben ez a vonulat is olyan markánsan megjelenik, hogy a gépészeti és energetikai megoldásokkal egyenrangú elvárásokat támaszt a kivitelezők felé. Itt elsősorban persze az üzleti célú ingatlanhasznosításokhoz kapcsolódó technológiákra kellett a hangsúlyt fektetni az alkalmazás fejlesztése során, de hamar kiderült, hogy a központi hálózati vezérlés elvére felfűzött szenzor alapú komfort szolgáltatások egy része változtatás nélkül is megállja a helyét a lakóingatlanokban – ilyen például a világítástechnika mögött álló vezérlés megoldások, míg más szolgáltatások kisebb fejlesztői módosításokkal szintén könnyedén beilleszthetőek az iBAU lakóingatlanokra specializált vezérlési megoldásai közé. Ez utóbbira hozta fel példaként, hogy az irodai prezentációs technológiák hálózati alapon történő megvalósításának az előnyei jól leképezhetőek voltak az otthoni audiovizuális szórakoztató elektronikai hub kialakítása során. Az egységes LAN hálózatban foglalt és központi vezérlés alá tartozó irodai projektor használat kényelmesen kezelhetővé teszi a különböző egyidejű prezentációk megtartását az erőforrások optimális elosztása révén, ami nagyon hasonló feladat ahhoz, hogy a lakásban található televízió készülékeken egymástól függetlenül nézhessék a különböző műsorokat az azonos műholdvevő által biztosított belső hálózaton. A központi antennával fogható számtalan műsorszolgáltató egyidejű kiszolgálását a lakásban kialakított hálózatra csatlakozó televíziók felé az antenna és a készülékek közé iktatott streaming modullal biztosították. Technológiai megvalósítás tekintetében tehát az otthoni tévézés így megfelel az irodai környezetben kialakított belső hálózatokon a felhasználó által generált adatforgalommal, csak itt számítógépek helyett a távirányítókkal adják meg a jelet, hogy éppen milyen adatfolyam kerüljön a különböző képernyőkre. Persze azért az irodában biztosan nem kell a korhatár alapú szűrési feltételekkel is foglalkozni, jegyezte meg hamiskásan a társaság élemedett korú hölgy tagja.

Miután a házigazda a kikísérte a vendégeket a medence melletti lugas kellemes árnyékába, a hűsítő italok felszolgálása közben elmondta azt is, hogy a lakóházi projekt során különöse szerencsés volt, hogy az iBAU egyik alappillérévé tették azt, hogy az épületautomatizálási rendszer a gyártófüggetlen modellezés és vezérlés követelményének kell, hogy megfeleljen. Ugyanis míg az üzleti célú ingatlanfejlesztésben vannak olyan világcégek, akik vagy lefedik a szükséges érzékelők és végfelhasználói berendezések termékpalettáját, vagy igazodnak egyik, vagy másik vezérlési szabványhoz, és így a beléptető rendszertől a világításig könnyen megvalósítható ezek összehangolása egy centrális vezérlési rendszerben, addig a lakóházak sokkal szélesebb spektrumon mozgó épületautomatizálási igényeinek kielégítéséhez nem elégségesek a nagyobb ipari beszállítók által kínált termékpaletták. A modern irodaházak intelligens ingatlanként történő kialakítása a fejlett világ országaiban többé-kevésbé azonos enerigiahatékonysági és eronómiai követelmények alapján kerül kialakításra. Így a működési és üzemeltetési modell tekintetében egy tokiói, mexikói, san fransiscói, limai, sao paoloi, szöuli vagy éppen bicskei irodaház méreteiben és építészeti dizájn tekintetében különböző lehet ugyan, de a havoc rendszertől a liftvezérlésig a belső üzemeltetési logikájuk az intelligens épületek azonos energetikai és biztonsági követelményeinek felel meg. Az intelligens irodaházakban és ipari csarnokokban országtól függetlenül kell elérni az energiafelhasználás kihasználtság arányos optimalizálását és az irodai komfort olyan szintű megteremtését, ami biztosítja a magasabb hatékonysági szintű munkavégzést. A hölgyek felé fordulva Attila ezt szemléletesen úgy magyarázta el, hogy még az intelligens munkahelyeken is bárhol a világban elégséges a friss ivóvíz biztosítása az ott dolgozók szomjának csillapítására, azért a fejlett világ jómódú otthonainak a melegében már nagyobb a szórás, hogy ki mit is szeretne felhajtani a vacsora mellé. egy kellemes társaságban. Tehát azok a cégek, amelyik a világítástechnikától a ventilláció vezérlésig magas színvonalon képes kiszolgálni a világ üzleti, vagy ipari célú ingatlanberuházóinak szinte minden épületautomatizálási igényét, arra nincsenek felkészülve, hogy a borhűtőtől a házi mozi rendszerig az otthoni kényelmet szolgáló technikai berendezések felügyeleti és vezérlési feladatait is ellássák. Ebből a szempontból a platformfüggetlen iBAU egyedülálló megoldásnak számít. Egy szónak is száz a vége, az iBAU-val készített 3D-s tervmodellek egy saját fejlesztésű, egységes platformon tartalmazzák a különböző automatizálási és vezérlési rendszereket összehangoló komplex épületirányítási logikát is., amelyek a lakóingatlanok támasztotta igényeknek is képesek maximálisan megfelelni.

A vendégek bár elismerték, hogy nem minden részletre kiterjedően sikerült megérteniük, hogy az iBAU hogyan képes arra, hogy a lemodellezett épületirányítási logikából automatikusan létrehozza a rendszereket vezérlő programkódokat, de a megvalósítást mindenképpen lenyűgözőnek találták és örültek a lehetőségnek, hogy élőben is bepillantatást nyerhettek ennek az egyedülálló rendszernek a rendkívül széles alkalmazási lehetőségébe az intelligens lakóházak megvalósítása tekintetében.

AKTUÁLIS ESEMÉNY

Felhőházi nyílt nap – 2018 február 15. – 14 órai kezdettel

Most ujból lehetőség van megtekinteni egy bemutató keretében egy iBAU rendszerrel tervezett és műkodtetett ingatlant. 50 percben ismertetjük az innovációt, példákkal szemléltetve azt, otthoni környezetben. A bemutató interaktív, kollégánknak kérdéseket lehet feltenni, megoldásokat fog kínálni igényre szabottan. Kötelezettségek nélkül, ingyenesen. A helyszínre való kijutásban számíthat segítségünkre. Regisztráljon a mellékelt mezőket kitöltve.

A létszám elérte a lehetséges fölső határt, kövesse figyelemmel az oldalt és jelentkezzen a soron következő eseményre.